Beluga lencse saláta

Az ötletet egy boltban kapható, műanyagdobozba csomagolt vegán készétel adta. A célom az volt, hogy elkészítsem, ennek a könnyű és mégis laktató, hidegen frissítő nyári ételnek a csomagolásmentes változatát. Szerencsére szinte minden összetevőt (a szójaszószt kivéve) meg tudtam venni kimérve csomagolásmentes boltban, piacon vagy zöldségesben.

(4 bőséges adag)

kb. 25 dkg beluga lencse (egészen apró szemű, fényes fekete lencse)

kb. 20 dkg bulgur

1 közepes sárgarépa

1 közepes fej vöröshagyma

1 gerezd fokhagyma

1 paprika (fehéret használtam, de lehet kápia vagy kaliforniai is)

kb. 1 dl almaecet

kb. 1 dl szójaszósz

fél citrom leve

só (a bulgur főzéséhez, és egy pici a végén, ha a szójaszósztól sem lett elég sós)

frissen őrölt tarkabors

fiss vagy szárított petrezselyem ízlés szerint

+ humusz a tálaláshoz (ITT és ITT találsz ízesített humusz recepteket, ehhez a sima passzol inkább)

Elkészítés

Külön lábasban megfőzöm a lencsét és a bulgurt, hagyom őket kihűlni. Közben egészen apróra vágom a répát, a hagymát, fokhagymát és a paprikát. Egy tálba teszem őket, leöntöm a szójaszósszal és az almaecettel. (A bolti készétel összetevői közt szerepelt cukor is bőven, ezt szándékosan kihagytam.) Jól összekeverem és hagyom állni egy kicsit, akár a hűtőben. (Ezalatt elkészíthető a humusz az előre beáztatott, megfőzött csicseriborsóból).

Egy nagyobb tálban összekeverem a lencsét, bulgurt és a marinált zöldségeket az apróra vágott friss vagy szárított morzsolt petrezselyemmel, pár tekerés színes borssal, és a kifacsart fél citrom levével (a másik fele mehet a humuszba).

beluga lencse saláta vegán
Beluga lencse saláta humusszal

 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések