Beluga lencse saláta
Az ötletet egy boltban kapható, műanyagdobozba csomagolt vegán készétel adta. A célom az volt, hogy elkészítsem, ennek a könnyű és mégis laktató, hidegen frissítő nyári ételnek a csomagolásmentes változatát. Szerencsére szinte minden összetevőt (a szójaszószt kivéve) meg tudtam venni kimérve csomagolásmentes boltban, piacon vagy zöldségesben.
(4 bőséges adag)
kb. 25 dkg beluga lencse (egészen apró szemű, fényes fekete lencse)
kb. 20 dkg bulgur
1 közepes sárgarépa
1 közepes fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
1 paprika (fehéret használtam, de lehet kápia vagy kaliforniai is)
kb. 1 dl almaecet
kb. 1 dl szójaszósz
fél citrom leve
só (a bulgur főzéséhez, és egy pici a végén, ha a szójaszósztól sem lett elég sós)
frissen őrölt tarkabors
fiss vagy szárított petrezselyem ízlés szerint
+ humusz a tálaláshoz (ITT és ITT találsz ízesített humusz recepteket, ehhez a sima passzol inkább)
Elkészítés
Külön lábasban megfőzöm a lencsét és a bulgurt, hagyom őket kihűlni. Közben egészen apróra vágom a répát, a hagymát, fokhagymát és a paprikát. Egy tálba teszem őket, leöntöm a szójaszósszal és az almaecettel. (A bolti készétel összetevői közt szerepelt cukor is bőven, ezt szándékosan kihagytam.) Jól összekeverem és hagyom állni egy kicsit, akár a hűtőben. (Ezalatt elkészíthető a humusz az előre beáztatott, megfőzött csicseriborsóból).
Egy nagyobb tálban összekeverem a lencsét, bulgurt és a marinált zöldségeket az apróra vágott friss vagy szárított morzsolt petrezselyemmel, pár tekerés színes borssal, és a kifacsart fél citrom levével (a másik fele mehet a humuszba).
![]() |
| Beluga lencse saláta humusszal |




Megjegyzések
Megjegyzés küldése