Hogyan kapcsolódik a jógához a vegánság?

Néhányakban biztos felmerült, hogy mit keresnek vegán ételek receptjei egy jógás blogon. Pedig a vegánság és a jógikus életmód szorosan összefügg. Ebben a bejegyzésben ezt az állítást fogom alátámasztani a jóga egyes alapelveinek bemutatásával.

Patandzsali a Jóga Szutrákban leírja a jóga 8 lépcsőfokát, amelyeken végighaladva a jógi eljuthat a test és az elme feletti kontroll legmagasabb szintjére, a szellemi kiteljesedésig. Az első 2 lépcsőfok a Jáma és Nijáma elvek, amelyek 5-5 részből állnak. Ezek tulajdonképpen az életmódra vonatkozó erkölcsi parancsolatok. A Jáma az elkerülendő, a Nijáma pedig az ajánlott cselekedeteket tartalmazza. Ezeket betartva egy sokkal tisztább, anyagi kötöttségektől mentesebb életet élhetünk. Az alapelvek nem betartása viszont hátráltatja a jógagyakorlót a lelki fejlődésében.

Rögtön az első Jáma elv az Ahimsa, amely az erőszakmentesség, azaz a nem ártás elve. A zsidó és keresztény Tízparancsolatban is szerepel a „ne ölj”, de ezt nem terjesztik ki sajnos az állatokra. A jógafilozófiában az erőszak-nélküliség azt jelenti, hogy nem szabad semmi olyat tenni, ami másoknak fájdalmat okoz, vagy ami akadályoz vagy zavar másokat. És ez magától értetődően az embereken kívül minden más érző lényre is vonatkozik. Ezért nem ajánlott olyan táplálékot fogyasztani, amely előállításához egy állatnak szenvednie vagy elpusztulnia kellett. 

A harmadik Nijáma elv a Tapasz, vagyis az önfegyelem vagy lemondás. A tapasz uralkodást jelent az érzékszervek vágyai felett, ami fontos lépés a jógában az önvaló szabadsága felé vezető úton. De egyáltalán nem kell, hogy ezek a lemondások vezeklésbe vagy önsanyargatásba csapjanak át, hiszen azzal az Ahimsza elvet vennénk semmibe, ami természetesen magunkkal szemben is érvényes.

A böjtölés különböző formái is a tapaszhoz tartoznak. Az állati eredetű ételekről való időszakos lemondás egy nagyon jó kiindulópont. Haladj lépésenként, és hagyd, hogy fokozatosan váljon természetessé számodra az új tisztább, etikusabb és egészségesebb étrended. Így magát az állati eredetű ételek utáni vágyadat győzheted le, és nem fogod azt érezni, hogy csak egy szabályt tartasz be, amit könnyen megszeghetsz.

Karma szobor Krisna-völgy, Tehénvédelmi Központ

Még egy dolgot kell említeni, aminek a jógafilozófiában fontos szerepe van: a karma törvényét. A karma a tetteink következménye – rövid és hosszú távon is. Aki tehát nem vegán ételt eszik, számolnia kell annak egészségügyi kockázatával. Ezenkívül a nagymértékben környezetkárosító húsipart is támogatja ezzel a tettével, aminek súlyos következményei lesznek a Föld többi élőlényére nézve is. Ha elfogadjuk a lélekvándorlást, akkor a karma úgy is hat, hogy amit ebben az életünkben teszünk, azt visszakapjuk a következőben. Ha valaki disznót, csirkét stb. eszik, akkor „vágóállatként” fog újjászületni. Ennek az esélyét a „haszonállatok” magas egyedszáma is eléggé támogatja. (Ha korábban ettél állatokat, de már nem teszed és a jövőben sem tervezed, ne érezz bűntudatot a múlt miatt! Jóvátetted azzal, hogy most már vegánul étkezel és nem használsz állatokból készült vagy állatokon tesztelt termékeket sem 😊)

















Megjegyzések

Népszerű bejegyzések