Jógaeszközök

A jógagyakorláshoz tulajdonképpen semmire sincs szükség, csak a testedre és a figyelmedre. Minden más nélkülözhető. Ha viszont kényelmesebbé és preventívebbé tennéd a gyakorlásodat, jobb, ha nem a kemény padlón végzed az ászanákat. Vagy ha a tested még nem készült fel bizonyos mozdulatokra, szükséged lehet támaszra, vagy akár a karod meghosszabbítására ahhoz, hogy fejlődni tudj. És itt jönnek a képbe a különböző jógaeszközök.

Jógatégla

jógatégla
Minden olyan ászanához használhatsz jógatéglát, amiben egyik vagy mindkét tenyeredet le kellene érinteni a talajra, de nem ér le a kezed kényelmesen. Pl. Parivritta Pádottánászanában (nagyterpeszes előrehajlás csavarással) vagy Pársvakónászanában (Sokszögpóz) a lent lévő tenyérrel támaszkodhatsz a téglára. Vagy a Hanumánászana (spárga) stabil és biztonságos létrehozása közben
hozhatod a téglákat a medence mellé . 

A fordított testhelyzeteket is megkönnyítheted ezzel az eszközzel. Hanyatt fekvésben a lapockák alá helyezett jógatéglákkal a mellkast kiemelve a Matszjászana (halpóz) végezhető pihentetően. A medence alá helyezve pedig a Kandarászana (jógahíd) jön létre passzívan.

A jógatégla nem csak a nehezebb ászanák kivitelezését segítheti, hanem haladóként egyszerűbb ászanákat is továbbvihetsz általa. Pascsimottanászanában (nyújtott lábú ülésben előrehajlás) ha könnyedén eléred a lábfejed, a talpakhoz helyezett téglával növelheted a távolságot és fokozhatod a nyújtózást. Különböző fekvőtámaszokat és mélyizom erősítő gyakorlatokat is végezhetsz téglákra támaszkodva.

Hengerpárna

Bármilyen párna segíthet kényelmesebbé tenni az ülőpózodat már a jógagyakorlásod elején a ráhangolódás alatt is. Magasabbra emeli a medencét, így a csípő és a lábak könnyebben ellazulhatnak. Hengerpárnára ülhetsz keresztezett lábú ülésben, vagy lovaglóülésben is. az utóbbi esetében hosszanti irányban helyezkedsz el, a lábszárak és a lábfejek a párna két oldalán simulnak a talajra.

A jógatéglához hasonlóan a hengerpárnával is létrehozhatod több fordított ászana könnyített vagy passzív változatát, kényelmesen megemelheted a mellkast vagy a medencét. Hosszanti irányban akár a teljes gerincet is felfektetheted a párnára megnyitva ezzel a mellkas területét. Az óra végi relaxáció alatt a térdhajlat alá tett hengerpárna által megszüntethető vagy megelőzhető a feszülő érzés a derékban, így segít még inkább ellazulni. A hengerpárna lehetővé teszi, hogy hosszabban időzz ezekben a pózokban, fekvésben relaxálj, ülésben pedig légzőgyakorlatokat végezz vagy akár meditálj.

Jógaheveder

A heveder a jógatéglákhoz hasonlóan segíthet megtapasztalni azokat az ászanákat, amelyeket eszköz nélkül még nem tudsz létrehozni. Például az Ekapáda Rádzsakapotászana (galambpóz) vagy az Ekapáda Dhanurászana (egylábas íjpóz) haladó verzióját végezheted hevederrel, ha még nem elég nyitott a vállad. Így könnyen át tudod fordítani a vállad felsőfogásba, amikor a könyök néz felfelé. Ha viszont a csípőd nem elég oldott és a lábfej megfogása is gondot jelent, a hevederrel meg tudod tartani, és fokozatosan közeledheted a törzsedhez.

Ezenkívül a heveder a karod meghosszabbítása lehet minden olyan ászanában, amikor a lábfej megfogásával a törzset és a fejet közelíted a combhoz és a térdhez, vagy a nyújtott lábat húzod a mellkas irányába, pl. Pascsimottanászanában (nyújtott ülésben előrehajlás) vagy Utthita hasta pádángusztászanában (nyújtott lábemelés állásban). Fontos, hogy a heveder használata közben se erőltess semmit, és figyeld a tested jelzéseit.

Fal mint jógaeszköz 

Ha otthon is szoktál gyakorolni, érdemes felszabadítanod egy falfelületet, ami előtt vagy mellett tudsz jógázni. Már a ráhangolódás során ülhetsz közel a falhoz és nekitámaszthatod a hátadat. Ügyelj rá, hogy a gerinced ilyenkor is maradjon függőleges! Tehát annyira közel helyezkedj, hogy a keresztcsontod is érintkezzen a fallal.

Ha még nem megy stabilan a fejenállás vagy a kézenállás, gyakorolhatod falnál. Ha már létre tudod hozni ezeket a pózokat, akkor is biztonságérzetet adhat mögötted a fal, amikor egyedül gyakorolsz.

Haladó jógázóként a „Drop Back”-et (állásból hátrahajlás hídba) is végezhetsz a fal segítségével. A tenyerekkel le tudsz lépegetni a falon egészen a talajig, majd vissza ugyanígy.

Passzív fordított testhelyzetekben is pihenhetsz a falnál. Például hanyatt fekvésben feltámaszthatod nyújtva a lábaidat a falra. Ha a medencéd alá teszel hengerpárnát, a félgyertya passzív változatát hozhatod létre.

Pléd

Hűvösebb időben a relaxáció alatt jólesik betakarózni egy puha, meleg pléddel, de ezen kívül másra és másképp is használhatod a plédet a jógában. Vastagságtól függően 4 vagy 6 részbe hajtva a térdelőtámaszos gyakorlatok végzése közben terítheted a térdeid alá, pl. Mardzsariászanában (macskapóz, homorítás-domborítás). Ha a galambpózban az elől lévő lábad oldalán a medencét támaszthatod alá kisebbre és vastagabbra hajtogatott plédet, hogyha nem ér le a talajra. Rá is ülhetsz az összehajtott plédre, hogyha nincs kéznél párna erre a célra, így kényelmesebbé teheted a meditációs pózodat. Sarokülésben pedig a lábfejed alá tehetsz plédet, ha nyomja a talaj, vagy a sarkak és a medence közé, hogyha a térdeid feszülnének.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések