Spárga - nem csak hajlékonyaknak!

A Hanumánászanát, magyarul Majomkirály pózt a köznyelvben spárgának nevezzük. Vannak, akik könnyedén belecsusszannak, míg más jógagyakorlók számára ez az ászana jelenti a legnagyobb kihívást.

spárga

Ebben az ülő csípőnyitó pózban az egyik láb előre, a másik pedig hátra nyújtózik, így az egyik oldalon az elülső, míg a másikon a hátulsó fascialáncolat dolgozik. Energetikai szinten a gyökér- és a szakrális csakrára van hatással.

Ez egy haladó ászana, mindenképp melegíts be mielőtt hozzáfogsz a gyakorlásához. Előfordulhat, hogy anatómiai oka van, hogy nem nyílik a csípőd valamelyik irányba, ezért nem sikerül teljesen leengednek a talajig a medencédet. Mindig tartsd tiszteletben a tested határait, soha ne erőltess semmit!

kezdő spárga jógatéglával
Ha magasan van a medence, könnyítésként támaszkodhatsz jógatéglákra

Helyezkedj el térdelőtámaszban és lépj előre az egyik lábaddal a két tenyér közé. Az elől lévő lábfejed maradjon pipálva, és csak annyira csúsztasd előre, hogy még ne érezz feszülést a térdhajlatodban, maradhat akár behajlítva is a térd. A hátul lévő lábfej és térd marad lent, de a combot csak akkor érintsd vagy közelítsd a talajhoz, ha a csípőben nem keletkezik ezáltal fájdalom. Támaszkodj a medence mellett, ha nem érnek le a kezeid a talajra, használhatsz jógatéglákat. Hogyha leért a medence és stabilnak érzed az ászanát, zárhatod a tenyereket a mellkas előtt, vagy nyújtózhatsz felfelé. Ügyelj rá, hogy derekadban se legyen feszültség.

spárga jógatéglával
A combot is alátámaszthatod jógatéglákkal, ha nem ér le a medence a talajra

Néhány légzésig maradj benne, majd lassan bontsd a pózt: óvatosan hozd hátra az elől lévő lábat, és érkezz vissza térdelőtámaszba. Majd végezd el a gyakorlatot úgy is, hogy a másik lábad van elől. Közben figyeld meg, hogy tapasztalsz-e különbséged a két oldalad között.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések