Zabkása minden évszakban

A legegészségesebb és legkörnyezetkímélőbb, ha mindig szezonális ételeket fogyasztasz. Hogyha az éppen termő és könnyen beszerezhető növényekből állítod össze a menüt, még spórolhatsz is. Nem kivétel ez alól a reggeli sem. 

A zabkásához tulajdonképpen csak zabpehely és víz kell. Zabpelyhet árulnak kimérősen a csomagolásmentes boltokban, de bárhol kaphatsz papírzacskósat is. Az apró szemű zabpelyhet elég csak forró vízzel leönteni és állni hagyni, amíg teljesen megpuhul. Ezalatt gyakorlatilag zabtej oldódik ki belőle, de felöntheted más növényi tejjel is. Picit meg lehet sózni, de cukrot vagy más édesítőszert nem szükséges használni, mert a gyümölcsök megédesítik. Ebben a bejegyzésben ötleteket találsz arra, hogy melyik időszakban mivel turbózhatod fel a környezettudatosság (és takarékosság) jegyében a zabkásádat.

Tél 

Mivel ilyenkor friss gyümölcs itthon nem terem, és ha importot nem szeretnél venni, maradnak a magvak, aszalványok, befőttek és mirelitek. Tél elején még van őszről bespájzolt alma, amit a piacokon jó áron lehet beszerezni. Az egyik kedvenc kombinációm a diósmazsolásalmás, őrölt fahéjjal és szegfűszeggel ízesítve, esetleg egy kevés rizstej.

Lehet kapni egész jó minőségű mirelit bogyós gyümölcsöket, néha még papírdobozos csomagolásút is találni. De a legjobb, ha nyáron le tudsz magadnak fagyasztani. Vagy szóba jöhetnek még a befőttek. Ha például meggybefőttel készíted, tehetsz bele kakaót és kókuszreszeléket is (ezeket is lehet kimérősen kapni), így kókuszgolyó íze lesz a zabkásádnak 😀

Bármelyik évszakban jó ötlet magkeverékekkel gazdagítani a reggelit. Vehetsz csomagolásmentesen diákcsemegét például, ami tartalmaz aszalt gyümölcsöket is. A diákcsemegés zabkásába is bátran mehet a kókuszreszelék, kakaó és/vagy fahéj. Ha a mazsoláért nem vagy oda, kipróbálhatod a vörösáfonyát, amihez jól passzol a mandula. (A mandulás-vörösáfonyás zabkeksz receptjét itt találod)

Tavasz 

Tavasz elején még a téli zabkásákat lehet készíteni, viszont májustól  már van eper. Az apróbb szeműeket csak hozzá kell keverni, nagyobbakat érdemes felkarikázni. Szerintem jól passzol hozzá a mandula vagy a kesudió, és fel lehet önteni bármilyen növényi tejjel.



Nyár

Az eper után jön a cseresznye és a meggy, aztán az őszibarack és sárgabarack különböző fajtái következnek. Közben megjelenik az áfonya, a málna és a ribizli is. Ez utóbbiak a legjobbak a zabkásába, ha nincs időd/kedved a szeletelni. Ilyenkor tényleg bármivel készítheted zabkását, és kombinálhatod is a különböző gyümölcsöket, és mindegyiket tuningolhatod magvakkal, pl. őrölt lenmaggal.

Ősz

Már nyár végén megjelenik a szilva és a szőlő, majd jön a körte, végül az alma. A kisebb szemű szőlő előnye, hogy fel sem kell vágni. Szerintem a legfinomabb őszi zabkásák a fahéjasszilváslenmagos és a kakaóskörtéstörök mogyorós. Földmogyorót vagy akár ropogósra turmixolt házi mogyoróvajat is keverhetsz a zabkásádba.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések