Krumplifőzelék gombafasírttal

Gyermekkorunk ízvilág vegán verzióban

Krumplifőzelék

  • kb 1 kg krumpli ~ burgonya 😀 
  • víz (amennyiben megfő a krumpli)
  • házi zabkrém (kb ek. zabtej beáztatva 2 dl vízbe, simára turmixolva, szűretlenül) vagy 1-2 dl zabtej + 1-2 ek zabliszt összekeverve
  • fehérbors
  • ételízesítő (szárított zöldségekből, kurkumával)
  • tárkony (friss vagy szárított, ízlés szerinti mennyiség)
  • 2-3 babérlevél
  • fél citrom leve

A hámozott, felkockázott krumplikat kevés vízben az ételízesítővel megfőzöm, sózom, borsozom. Ha már puhák, belekeverem a zabkrémet, amitől kifehéredik. Pár percig főzöm, amíg a zabtól besűrűsödik. Eközben beleszórom a szétcsipkedett tárkonyt, és egészben beleteszem babérleveleket. Miután elzártam alatta a lángot, belecsavarom a fél citromot.

Gombafasírt

  • 4-8 db csiperkegomba (mérettől függően)
  • 1 kisebb fej vöröshagyma
  • feketebors
  • 1 evőkanál kókuszzsír
  • zsemlemorzsa
vegán krumplifőzelék gombafasírttal

A megmosott, felszeletelt gombákat nagyon kevés vízen megpárolom, majd leöntöm róla vizet. A vöröshagymával együtt összebotmixerezem. Sózom, borsozom, és hozzákeverem a kókuszzsírt. Adok hozzá annyi zsemlemorzsát, hogy jól formálható állaga legyen. Vizes kézzel kissé lapított gombócokat formázok. Sütőben, sütőpapírom mindkét oldalukat pirosra sütöm (kb. 10-10 percig).

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések