Epres-kölestúrós süti

Nagyon gyors vegán sütemény, bármilyen szezonális gyümölccsel elkészíthető, nem kell bele semmilyen “tojáspótló”

Piskóta:

  • kb 2 evőkanál kókuszzsír
  • 0,5 – 1 dl meleg víz
  • cukor (ízlés szerinti mennyiség)
  • csipet só
  • fél csomag sütőpor
  • 1 evőkanál kakaópor
  • 1 teáskanál fahéj
  • kb 10 dkg liszt (sima fehér búzalisztet használtam)

Kölestúró:

  • kb 15 dkg hántolt köles megfőzve
  • 1-1,5 dl növényi tej (ha túl száraznak ítéled a kölest, de ha sok vízben főzted, elhagyható)
  • csipet só
  • cukor vagy más édesítő
  • fél citrom leve

+ annyi eper, amennyi felkarikázva lefedi az egészet

 

Először kb kétszeres vízben pici sóval felteszem főni a kölest. A kókuszzsírt kevés meleg vízben elkeverem, hozzáadom a sót, cukrot, majd a kakaót és a fahéjat, végül a sütőporral összekevert lisztet kisebb adagokba. Akkor jó, ha lágy, kissé folyós tésztává válik, amit könnyedén el lehet oszlatni egy sütőpapírral bélelt tepsiben. Először pár percig magasabb, majd alacsonyabb hőfokon érdemes sütni, kb 15 perc alatt kész (a sütőd teljesítményétől is függhet). 


Ha a köles megfőtt és kihűlt belefacsarom a citromot. Ha teljesen felszívta a főzővizet, felöntöm egy kevés növényi tejjel. Fontos, hogy ne legyen túl híg a krém, mert lefolyhat. Rákenem a kihűlt piskótára és telerakom a felkarikázott eperrel. Szeletelés előtt érdemes kicsit betenni a hűtőbe. Bármilyen más szezonális gyümölccsel kipróbálhatod! 



 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések