Ajvár vegán sós keksszel

Az ajvár lehet öntet, mártogatós, pizzaalap, tésztafeltét és szendvicskrém is. Vegán, csak növényi eredetű összetevőket tartalmaz. És csomagolásmentes is, mert minden összetevő megterem a kertben vagy beszerezhető piacról, csomagolásmentes boltból. 

Hozzávalók:

1-2 sült padlizsán hámozva
2-4 sült kápia paprika hámozva
1-2 paradicsom (hámozva)
1-2 gerezd fokhagyma
1 kisebb fej vöröshagyma

őrölt fekete- vagy színes bors
oregánó
bazsalikom
őrölt füstölt pirospaprika
csili vagy sült erős zöldpaprika
olíva olaj

 

ajvár
Ajvár mint mártogatós
 

Először a félbevágott padlizsánokat teszem a sütőbe (alufólián rácsra vagy sütőpapíron tepsibe), majd 10-15 perccel később melléjük rakosgatom a félbevágott paprikákat is. Miután megsültek és kihűltek a zöldségek, lehúzom a héjukat. Egy nagyobb edényben a többi hozzávalóval együtt összebotmixerezem. Végül öntök hozzá egy kevés olíva olajat.

Sós keksz

Fél kocka élesztőt pici cukorral kb. 1 dl langyos vízben feloldok. Fokozatosan hozzákeverek kb. 30 dkg lisztet (teljes kiőrlésű és sima búzalisztet, de lehet bármilyen gluténmentessel is), majd sózom és belekeverek különböző magvakat (pl. lenmag, fekete és/vagy fehér szezámmal, napraforgómag, tökmag). Ha nagyon lágy, teszek még hozzá lisztet. Kicsit állni hagyom a tésztát, majd kinyújtom 2-3 mm vastagra, felvágom kb. 1 cm széles és 5-6 cm hosszú csíkokra. Sütőpapírral bélelt tepsiben megsütöm. Közepes hőfokon érdemes sütni az ideális színárnyalat eléréséig. 

ajvár vegán
Ajvár mint szendvicskrém

 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések